Informacje o RPK
o RPK
regulamin RPK
OAI Data Provider
Dla Autorów
OAI Data Provider
deponowanie prac
licencje
doktoraty w RPK
Przeglądaj
według kolekcji
według wydziału
ostatnio opublikowane
Szukaj
Pomoc
wyszukiwanie
logowanie
FAQ
film o RPK
zgłaszanie uwag
Zaloguj
O Bazach
bazy bibliograficzne
o projekcie SUW
Dla Autorów
Przeglądaj
według kolekcji
ostatnio opublikowane
Szukaj
Pomoc
wyszukiwanie
zgłaszanie uwag
Zaloguj
Baza Przedmiotów
opis bazy
o projekcie SUW
Dla Wykładowców
dodawanie przedmiotu
Przeglądaj
według autora
według kolekcji
według wydziału
ostatnio opublikowane
Szukaj
Pomoc
wyszukiwanie
prezentacja Bazy Przedmiotów
zgłaszanie uwag
Zaloguj
Baza Publikacji
o bazie
podstawy prawne
o projekcie SUW
bibliometria
Dla Autorów
aktualności
dodawanie publikacji w CRIS PK
Przeglądaj
według autora
według kolekcji
według wydziału
według dyscypliny
według czasopisma/serii
według wydawnictwa
ostatnio opublikowane
Szukaj
Pomoc
wyszukiwanie
zgłaszanie uwag
dyscypliny publikacji w CRIS PK
Zaloguj
Michałowski, Tadeusz
;
Nizińska-Pstrusińska, Maria
;
Sztark, Wanda
;
Baterowicz, Anna
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii analitycznej : analiza miareczkowa i wagowa
RPK-książka, 2002,
szczegóły
strona:
z
243
powiększenie:
spis treści:
Spis treści
Spis symboli i oznaczeń
Zestawienie niektórych terminów
Od autorów
Rozdział 1 - Informacje wstępne
1.1. Wprowadzenie
1.2. Przepisy porządkowe i zasady BHP
1.3. Program, organizacja i warunki zaliczenia ćwiczeń
1.4. Sprzęt laboratoryjny do analizy wagowej i miareczkowej
1.4.1. Nowoczesne urządzenia laboratoryjne stosowane w analizie klasycznej
1.4.2. Wyposażenie szafki laboratoryjnej
1.5. Przygotowanie szkła laboratoryjnego
1.5.1. Kalibracja naczyń miarowych – uwagi ogólne
1.5.1.1. Kalibracja kolby
1.5.1.2. Kalibracja pipety
1.5.1.3. Współmierność kolby i pipety
1.6. Waga analityczna
1.6.1. Uwagi ogólne
1.6.2. Czułość wagi
1.6.3. Poprawka na ważenie w próżni
1.7. Przepisy i uwagi dotyczące ważenia na wagach analitycznych
1.8. Czynności przygotowawcze do analizy ilościowej
1.8.1. Wprowadzenie
1.8.2. Pobieranie i przygotowanie reprezentatywnej próbki
1.8.2.1. Terminologia dotycząca próbek
1.8.2.2. Próbka do analizy a próbka analizowana
1.8.2.3. Pobieranie próbki stałej (materiał sypki)
1.8.2.4. Pobieranie próbek cieczy; pipetowanie
1.8.3. Roztwarzanie próbek – przykład
1.8.4. Sączenie osadu
1.8.4.1. Sączki bibułowe
1.8.4.2. Składanie sączka i sączenie
1.9. Uwagi o prowadzeniu notatek laboratoryjnych
1.9.1. Wzory notatek sporządzanych w zeszycie laboratoryjnym
1.10. Uwagi o pracy w laboratorium analitycznym
1.11. Uwagi organizacyjne
1.12. Określanie stężeń
1.12.1. Stężenie molowe
1.12.2. ppm i ppb
1.12.3. Rozcieńczanie roztworów
1.12.4. Poprawki na nieaddytywność objętości
Rozdział 2 - Równowagi jonowe w układach dwufazowych
2.1. Wprowadzenie
2.2. Reguła przekory Le Chateliera-Brauna
2.3. Funkcje stężenia jonów wodorowych
2.4. Rozpuszczanie i strącanie osadów
2.4.1. Rozpuszczalność ciał stałych
2.4.2. Rozpuszczalność molowa
2.4.3. Stan przesycenia a czas indukcji w reakcjach strąceniowych
2.4.4. Iloczyn rozpuszczalności
2.4.5. Warunki strącania osadów
2.4.6. Warunki rozpuszczania osadów
2.4.7. Wpływ kompleksujący odczynnika strącającego
2.4.8. Rozpuszczalność słabych kwasów
2.4.9. Obliczanie rozpuszczalności osadów
2.4.10. Rozpuszczalność a dokładność oznaczeń grawimetrycznych
2.5. Rola buforu w procesie strącania osadu
2.6. Kolejność dodawania odczynników strącających
2.7. Sączenie i przemywanie osadu
Rozdział 3 - Analiza grawimetryczna
3.1. Informacje wstępne
3.2. Suszenie lub prażenie osadu
3.3. Mnożniki analityczne
3.4. Uwagi o analizie grawimetrycznej
3.5. Selektywne strącanie a współstrącanie
3.6. Zastosowanie odczynników organicznych w analizie grawimetrycznej
3.7. Zalety i wady analizy grawimetrycznej
3.8. Przykłady oznaczeń grawimetrycznych
3.8.1. Oznaczanie siarczanów w postaci BaSO
4
3.8.1.1. Uwagi o oznaczeniu
3.8.2. Oznaczanie żelaza w postaci Fe
2
O
3
3.8.2.1. Uwagi o oznaczeniu
3.8.3. Oznaczanie niklu w postaci dimetyloglioksymianu niklu
3.8.3.1. Uwagi o oznaczeniu
3.8.4. Oznaczanie glinu w postaci 8-oksychinolinianu glinu
Rozdział 4 - Analiza miareczkowa
4.1. Miareczkowanie
4.2. Punkt stechiometryczny (równoważnikowy) miareczkowania
4.3. Wskaźniki końcowego punktu miareczkowania
4.4. Podstawowe pojęcia i użyteczne wzory
4.5. Krzywe miareczkowania
4.6. E czy pH?
4.7. Korzyści wynikające z analizy krzywych miareczkowania
4.8. Miano titranta
4.9. Pomiar objętości
4.10. Sporządzanie i mianowanie titrantów
4.10.3. Wtórne roztwory wzorcowe
4.10.1. Pierwotne roztwory wzorcowe
4.10.2. Fiksanale
4.11. Mianowanie titranta
4.12. Uwagi dotyczące wyników analiz
4.13. Wykonanie miareczkowania – uwagi robocze
Rozdział 5 - Alkacymetria
5.1. Uwagi ogólne
5.2. Sporządzanie roztworów w alkacymetrii
5.3. Standaryzacja roztworów w alkacymetrii
5.3.1. Uwagi ogólne
5.3.2. Standaryzacja roztworów HCl i NaOH
5.3.2.1. Mianowanie roztworu HCl względem boraksu
5.3.2.2. Mianowanie roztworu HCl względem Na
2
CO
3
5.3.2.3. Mianowanie roztworu NaOH względem wodoroftalanu potasu
5.3.2.4. Mianowanie roztworu NaOH względem mianowanego roztworu HCl
5.4. Miareczkowania alkacymetryczne
5.4.1. Oznaczanie wodorotlenku sodu
5.4.2. Oznaczanie kwasu solnego
5.4.3. Oznaczanie kwasu octowego
5.4.4. Oznaczanie węglanu sodu
Rozdział 6 - Redoksometria
6.1. Uwagi ogólne
6.2. Manganometria
6.2.1. Zasada metody
6.2.2. Przygotowanie roztworu KMnO
4
6.2.3. Mianowanie roztworu KMnO
4
za pomocą szczawianu sodowego
6.2.3.1. Wykonanie mianowania roztworu KMnO
4
6.2.4. Przykłady oznaczeń
6.2.4.1. Oznaczanie kwasu szczawiowego
6.2.4.2. Oznaczanie żelaza(III)
6.3. Jodometria
6.3.1. Zasada metody
6.3.2. Sporządzanie roztworu tiosiarczanu sodu
6.3.3. Mianowanie tiosiarczanu sodu
6.3.3.1. Mianowanie tiosiarczanu sodu względem jodanu potasu
6.3.3.2. Mianowanie tiosiarczanu sodu względem dwuchromianu potasu
6.3.3.3. Mianowanie tiosiarczanu sodu względem nadmanganianu potasu
6.3.4. Jodometryczne oznaczanie miedzi
6.3.4.1. Oznaczanie miedzi w środowisku buforu octanowego
6.3.4.2. Oznaczanie miedzi w środowisku kwasu siarkowego
Rozdział 7 - Argentometria
7.1. Informacje wstępne
7.2. Przygotowanie wzorcowego roztworu AgNO
3
7.3. Przygotowanie roztworu NH
4
SCN
7.4. Mianowanie roztworu NH
4
SCN
7.5. Przykłady oznaczeń argentometrycznych
7.5.1. Oznaczanie chlorków metodą Mohra
7.5.2. Oznaczanie chlorków metodą Volharda
Rozdział 8 - Kompleksonometria
8.1. EDTA
8.2. Metalowskaźniki
8.3. Interpretacja krzywych miareczkowania kompleksonometrycznego
8.3.1. Układ (Zn
+2
, erio T)
8.4. Efekty zakłócające
8.5. Przygotowanie wzorcowego roztworu EDTA
8.5.1. Uwagi ogólne
8.5.2. Mianowanie roztworu EDTA na węglan wapnia
8.6. Przykłady oznaczeń
8.6.1. Oznaczanie cynku
8.6.2. Oznaczanie magnezu
Rozdział 9 - Analiza wody
9.1.Uwagi ogólne
9.2.Określanie twardości wody
9.3. Oznaczanie twardości wody
9.3.1. Uwagi wstępne
9.3.2. Oznaczanie twardości ogólnej
9.3.3. Oznaczanie wapnia i magnezu w wodzie
9.4. Oznaczanie zasadowości wody
Rozdział 10 - Analiza cementu
10.1. Wprowadzenie
10.2. Podstawowe właściwości cementu
10.3. Analiza cementu
10.3.1. Oznaczanie strat po prażeniu
10.3.2. Oznaczanie SO
3
10.3.3. Oznaczanie rozkładalnych krzemianów
10.3.4. Oznaczanie tlenków wapnia i magnezu
10.3.5. Oznaczanie tlenków żelaza i glinu
10.3.6. Uwagi
Rozdział 11 - Statystyczne metody opracowywania danych
11.1. Rozkład Gaussa
11.2. Podstawowe wielkości stosowane w statystyce
11.2.1. Rekurencyjny sposób obliczania wartości średniej i wariancji
11.2.2. Dokładność a precyzja
11.3. Testy istotności
11.3.1. Test Dixona
11.3.2. Test t-Studenta
11.3.3. Porównanie dwóch wartości średnich
11.3.4. Porównanie dwóch wariancji
Rozdział 12 - Problemy
12.1. Pytania
12.2. Obliczenia
12.3. Pytania testowe I
12.4. Pytania testowe II
12.5. Teksty do uzupełnienia
Rozdział 13 - Odpowiedzi
.
© 2009 - 2018 Biblioteka Politechniki Krakowskiej
http://www.biblos.pk.edu.pl/