Wyszukiwanie:
|

|
Sortowanie:
|
|
|
Bibliografia Publikacji Pracowników PK (49545) | Inne bazy bibliograficzne (15033) Architektura i Sztuka Krakowa (2298) | Historia i Ludzie PK – baza w przygotowaniu (14) | Konferencje Krynickie - Referaty (7776) LXVII Konferencja Naukowa, 2022 (41) | LXVI Konferencja Naukowa, 2020 (67) | LXV Konferencja Naukowa, 2019 (58) | LXIV Konferencja Naukowa, 2018 (139) | LXIII Konferencja Naukowa, 2017 (136) | LXII Konferencja Naukowa, 2016 (150) | LXI Konferencja Naukowa, 2015 (145) | LX Konferencja Naukowa, 2014 (190) | LIX Konferencja Naukowa, 2013 (110) | LVIII Konferencja Naukowa, 2012 (168) | LVII Konferencja Naukowa, 2011 (111) | LVI Konferencja Naukowa, 2010 (130) | LV Konferencja Naukowa, 2009 (108) | LIV Konferencja Naukowa, 2008 (161) | LIII Konferencja Naukowa, 2007 (161) | LII Konferencja Naukowa, 2006 (123) | LI Konferencja Naukowa, 2005 (113) | L Konferencja Naukowa, 2004 (165) | XLIX Konferencja Naukowa, 2003 (125) | XLVIII Konferencja Naukowa, 2002 (137) | XLVII Konferencja Naukowa, 2001 (154) | XLVI Konferencja Naukowa, 2000 (140) | XLV Konferencja Naukowa, 1999 (161) | XLIV Konferencja Naukowa, 1998 (140) | XLIII Konferencja Naukowa, 1997 (153) | XLII Konferencja Naukowa, 1996 (164) | XLI Konferencja Naukowa, 1995 (173) | XL Konferencja Naukowa, 1994 (151) | XXXIX Konferencja Naukowa, 1993 (148) | XXXVIII Konferencja Naukowa, 1992 (117) | XXXVII Konferencja Naukowa, 1991 (125) | XXXVI Konferencja Naukowa, 1990 (109) | XXXV Konferencja Naukowa, 1989 (150) | XXXIV Konferencja Naukowa, 1988 (177) | XXXIII Konferencja Naukowa, 1987 (195) | XXXII Konferencja Naukowa, 1986 (190) | XXXI Konferencja Naukowa, 1985 (180) | XXX Konferencja Naukowa, 1984 (143) | XXIX Konferencja Naukowa, 1983 (141) | XXVIII Konferencja Naukowa, 1982 (120) | XXVII Konferencja Naukowa, 1981 (160) | XXVI Konferencja Naukowa, 1980 (169) | XXV Konferencja Naukowa, 1979 (177) | XXIV Konferencja Naukowa, 1978 (143) | XXIII Konferencja Naukowa, 1977 (120) | XXII Konferencja Naukowa, 1976 (143) | XXI Konferencja Naukowa, 1975 (132) | XX Konferencja Naukowa, 1974 (151) | XIX Konferencja Naukowa, 1973 (131) | XVIII Konferencja Naukowa, 1972 (112) | XVII Konferencja Naukowa, 1971 (120) | XVI Konferencja Naukowa, 1970 (116) | XV Konferencja Naukowa, 1969 (75) | XIV Konferencja Naukowa, 1968 (114) | XIII Konferencja Naukowa, 1967 (100) | XII Konferencja Naukowa, 1966 (106) | XI Konferencja Naukowa, 1965 (81) |
| Niepublikowane prace naukowe pracowników PK (1994-2012) (4941) |
|
Jednostki PK
Opcje
|
Wariant tytułu | | Problemy z jakością i zapewnieniem bezpieczeństwa w transporcie drogowym produktów spożywczych | Tytuł źródła | | Current trends in quality science : product and technology innovations | Redaktor źródła | | Gwiazdowska, Daniela; Juś, Krzysztof | Współtwórca źródła | | Faculty of Commodity Science. Poznan University of Economics & Business [inst. sprawcza] | Miejsce wydania | | Radom | Wydawca | | Wydaw. Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB | Wydawnictwo według MEiN | | Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Technologii Eksploatacji | Data wydania | | 2019 | Język | | angielski | Zakres stron | | 143-160 | Oznaczenie ilustracji | | rys., tab. | Bibliografia (na str.) | | 159 | Oznaczenie streszczenia | | Abstr. | ISBN | | 978-83-7789-591-7 | Charakter pracy | | publikacja naukowa | Rodzaj fragmentu publikacji | | rozdział w monografii | Publikacja recenzowana | | tak | Opis bibliograficzny | | Problems of quality and safety assurance in road transport of food products / Magdalena Satora, Maciej Szkoda // W: Current trends in quality science : product and technology innovations / eds. Daniela ... więcejProblems of quality and safety assurance in road transport of food products / Magdalena Satora, Maciej Szkoda // W: Current trends in quality science : product and technology innovations / eds. Daniela Gwiazdowska, Krzysztof Juś ; Faculty of Commodity Science. Poznan University of Economics & Business. – Radom : Wydaw. Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, 2019. – S. 143-160 : rys., tab. – Bibliogr. s. 159, Abstr. – Tyt. streszcz.: Problemy z jakością i zapewnieniem bezpieczeństwa w transporcie drogowym produktów spożywczych. – ISBN 978-83-7789-591-7 |
Słowa kluczowe | | transport of food products, road transport, legal and formal requirements, quality, safety
transport produktów żywnościowych, transport drogowy, uwarunkowania formalno-prawne, jakość, bezpieczeństwo | Abstrakt | | The paper presents the issues of ensuring the quality and safety of food products in road transport. First, the legal acts related to road transport of food, including the Agreement on the International ... więcejThe paper presents the issues of ensuring the quality and safety of food products in road transport. First, the legal acts related to road transport of food, including the Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuffs and on the Special Equipment to be Used for such Carriage (ATP) and the Hazard Analysis and Critical Control Points System (HACCP) were briefly characterized. Next, the general characteristics of the entire process of transporting food products and the division of heavy goods vehicles for transporting food were presented. Also, the refrigerated semitrailers were described, as well as requirements for temperatures and vehicles in which the entire process of food supply takes place. Then, the description of the conditions of transport of one of the types of food products was shown. Finally, an analysis of statistical data on the road transport of food products in Poland in the years 2013-2017 was carried out in order to determine the scale of the problem related to ensuring the quality and safety of this group of products.
W pracy przedstawiono problematykę zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych w transporcie drogowym. Scharakteryzowano akty prawne związane z transportem drogowym żywności, ... więcejW pracy przedstawiono problematykę zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych w transporcie drogowym. Scharakteryzowano akty prawne związane z transportem drogowym żywności, w tym Umowę o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP) i System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz przedstawiono ogólną charakterystykę całego procesu transportu produktów spożywczych, a także podział samochodów ciężarowych do transportu żywności. Opisano również naczepy chłodnie, a także wymagania dotyczące temperatur i pojazdów, w których odbywa się cały proces transportu żywności. Następnie opisane zostały warunki transportu wybranego rodzaju produktu żywnościowego. Na koniec przeprowadzono analizę danych statystycznych dotyczących transportu produktów żywnościowych transportem drogowym w Polsce w latach 2013-2017 w celu określenia skali problemu związanego z zapewnieniem jakości i bezpieczeństwa tej grupy produktów. |
Punktacja MNiSW/MEiN (rozdział) | | 20 | Liczba arkuszy | | 0.9 | Dyscyplina | | inżynieria mechaniczna Dziedzina nauk inżynieryjno-technicznych |
Publikacja w Open Access (OA) | | nie |
|