Wyszukiwanie:
|

|
Sortowanie:
|
|
|
Bibliografia Publikacji Pracowników PK (49545) | Inne bazy bibliograficzne (15033) Architektura i Sztuka Krakowa (2298) | Historia i Ludzie PK – baza w przygotowaniu (14) | Konferencje Krynickie - Referaty (7776) LXVII Konferencja Naukowa, 2022 (41) | LXVI Konferencja Naukowa, 2020 (67) | LXV Konferencja Naukowa, 2019 (58) | LXIV Konferencja Naukowa, 2018 (139) | LXIII Konferencja Naukowa, 2017 (136) | LXII Konferencja Naukowa, 2016 (150) | LXI Konferencja Naukowa, 2015 (145) | LX Konferencja Naukowa, 2014 (190) | LIX Konferencja Naukowa, 2013 (110) | LVIII Konferencja Naukowa, 2012 (168) | LVII Konferencja Naukowa, 2011 (111) | LVI Konferencja Naukowa, 2010 (130) | LV Konferencja Naukowa, 2009 (108) | LIV Konferencja Naukowa, 2008 (161) | LIII Konferencja Naukowa, 2007 (161) | LII Konferencja Naukowa, 2006 (123) | LI Konferencja Naukowa, 2005 (113) | L Konferencja Naukowa, 2004 (165) | XLIX Konferencja Naukowa, 2003 (125) | XLVIII Konferencja Naukowa, 2002 (137) | XLVII Konferencja Naukowa, 2001 (154) | XLVI Konferencja Naukowa, 2000 (140) | XLV Konferencja Naukowa, 1999 (161) | XLIV Konferencja Naukowa, 1998 (140) | XLIII Konferencja Naukowa, 1997 (153) | XLII Konferencja Naukowa, 1996 (164) | XLI Konferencja Naukowa, 1995 (173) | XL Konferencja Naukowa, 1994 (151) | XXXIX Konferencja Naukowa, 1993 (148) | XXXVIII Konferencja Naukowa, 1992 (117) | XXXVII Konferencja Naukowa, 1991 (125) | XXXVI Konferencja Naukowa, 1990 (109) | XXXV Konferencja Naukowa, 1989 (150) | XXXIV Konferencja Naukowa, 1988 (177) | XXXIII Konferencja Naukowa, 1987 (195) | XXXII Konferencja Naukowa, 1986 (190) | XXXI Konferencja Naukowa, 1985 (180) | XXX Konferencja Naukowa, 1984 (143) | XXIX Konferencja Naukowa, 1983 (141) | XXVIII Konferencja Naukowa, 1982 (120) | XXVII Konferencja Naukowa, 1981 (160) | XXVI Konferencja Naukowa, 1980 (169) | XXV Konferencja Naukowa, 1979 (177) | XXIV Konferencja Naukowa, 1978 (143) | XXIII Konferencja Naukowa, 1977 (120) | XXII Konferencja Naukowa, 1976 (143) | XXI Konferencja Naukowa, 1975 (132) | XX Konferencja Naukowa, 1974 (151) | XIX Konferencja Naukowa, 1973 (131) | XVIII Konferencja Naukowa, 1972 (112) | XVII Konferencja Naukowa, 1971 (120) | XVI Konferencja Naukowa, 1970 (116) | XV Konferencja Naukowa, 1969 (75) | XIV Konferencja Naukowa, 1968 (114) | XIII Konferencja Naukowa, 1967 (100) | XII Konferencja Naukowa, 1966 (106) | XI Konferencja Naukowa, 1965 (81) |
| Niepublikowane prace naukowe pracowników PK (1994-2012) (4941) |
|
Jednostki PK
Opcje
|
Tytuł źródła | | Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta | Redaktor źródła | | Kowalski, Stanisław; Zięć, Gabriela; Drożdż, Iwona | Współtwórca źródła | | Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski [inst. sprawcza] Wydział Technologii Żywności Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie [inst. sprawcza] Komitet Nauk o Żywności PAN [inst. sprawcza] | Miejsce wydania | | Kraków | Wydawca | | Wydaw. UR w Krakowie | Wydawnictwo według MEiN | | Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie | Data wydania | | 2020 | Język | | polski | Typ nośnika | | online | Zakres stron | | 330-341 | Oznaczenie ilustracji | | tab., wykr. | Bibliografia (na str.) | | 340-341 | Oznaczenie streszczenia | | Streszcz., Summ. | ISBN | | 978-83-66602-10-6 | Charakter pracy | | publikacja naukowa | Rodzaj fragmentu publikacji | | rozdział w monografii | Publikacja recenzowana | | tak | Opis bibliograficzny | | Wpływ dodatku inuliny na właściwości reologiczne żeli kosmetycznych / Urszula Goik, Daniel Żmudziński, Tomasz Goik // W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta [Dokument elektroniczny] ... więcejWpływ dodatku inuliny na właściwości reologiczne żeli kosmetycznych / Urszula Goik, Daniel Żmudziński, Tomasz Goik // W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta [Dokument elektroniczny] / red. nauk. Stanisław Kowalski, Gabriela Zięć, Iwona Drożdż ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Komitet Nauk o Żywności PAN. – Kraków : Wydaw. UR w Krakowie, 2020. – S. 330-341 : tab., wykr. – Tryb dostępu: https://pttzm.org/wp-content/uploads/2021/10/Żywność-a-oczekiwania-współczesnego-konsumenta.pdf. – Bibliogr. s. 340-341, Streszcz., Summ. – ISBN 978-83-66602-10-6 |
Słowa kluczowe | | żele kosmetyczne, inulina, reologia | Abstrakt | | Surowce pochodzenia roślinnego mają bogaty skład chemiczny, predysponujący do ich wielorakiego wykorzystania. Inulina jest jednym z wielu surowców pochodzenia roślinnego stosowanych w preparatach ... więcejSurowce pochodzenia roślinnego mają bogaty skład chemiczny, predysponujący do ich wielorakiego wykorzystania. Inulina jest jednym z wielu surowców pochodzenia roślinnego stosowanych w preparatach kosmetycznych. Jedną z zalet inuliny wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym są jej właściwości prebiotyczne. Inulina stosowana w preparatach do mycia ciała znacznie zmniejsza ich potencjał do podrażniania i uczulania skóry. Celem pracy było określenie właściwości reologicznych żeli kosmetycznych z dodatkiem inuliny. Konsystencja kosmetyku jest jednym z kluczowych elementów przy jego wyborze przez konsumentów. Właściwości reologiczne preparatów kosmetycznych w dużym stopniu decydują o ich cechach użytkowych, a tym samym wpływają na ich jakość. Badania reologiczne prowadzono z rosnącą szybkością ścinania w zakresie wartości od 1 s–1 do 800 s–1. Do danych eksperymentalnych dopasowano model potęgowy Ostwalda de Waele’a. Zakres liniowej lepkosprężystości określono, wyznaczając zależność modułu magazynowania (G’) i modułu stratności (G”) od naprężenia w zakresie 0,1–100 Pa przy stałej częstotliwości 1 Hz. Spektra mechaniczne określono w zakresie liniowej lepkosprężystości przy stałej amplitudzie odkształcenia (γ = 0,02) dla częstotliwości w zakresie 0,1 Hz do 10 Hz. Badane żele należą do płynów rozrzedzanych ścinaniem, których właściwości są korzystne podczas aplikacji kosmetyku na skórę. Wzrost dodatku inuliny wpływa na wzrost wartości modułów G’ i G”.
Plants raw materials have a rich chemical composition, which makes them suitable for various applications. Inulin is one of the many plant raw materials used in cos metic preparations. One of the advantages ... więcejPlants raw materials have a rich chemical composition, which makes them suitable for various applications. Inulin is one of the many plant raw materials used in cos metic preparations. One of the advantages of inulin used in the cosmetics industry is its prebiotic properties. Inulin used in body wash preparations significantly reduces their potential for skin irritation and sensitization. The aim of the study was to determine the rheological properties of cosmetic gels with the inulin addition. The consistency of a cosmetic is one of the key elements when choosing it by consumers. The rheological properties of cosmetic preparations largely determine their functional properties and thus their quality. Rheological tests were carried out with an increasing shear rate within the value range from 1 s –1 to 800 s –1. The Ostwald de Waele power model to the experimental data was fitted. The range of linear viscoelasticity by determining the dependence of the storage modulus (G’) and loss modulus (G”) on the stress in the range 0,1–100 Pa at a constant frequency of 1 Hz was determined. The mechanical spectra in the range of linear viscoelasticity at a constant strain amplitude (γ = 0.02), for frequencies in the range 0,1 Hz to 10 Hz were determined. The tested gels are shear thinning liquids, the properties of which are beneficial when applying the cosmetic to the skin. An increase of the inulin addition increases the value of G’ and G” modules. |
Punktacja MNiSW/MEiN (rozdział) | | 20 |
Publikacja w Open Access (OA) | | tak |
Link do publikacji | | przejdź | Kolekcja | | |
|