Wyszukiwanie:
|
|
Sortowanie:
|
|
|
Bibliografia Publikacji Pracowników PK (50021) | Inne bazy bibliograficzne (15019) Architektura i Sztuka Krakowa (2298) | Historia i Ludzie PK – baza w przygotowaniu (0) | Konferencje Krynickie - Referaty (7776) LXVII Konferencja Naukowa, 2022 (41) | LXVI Konferencja Naukowa, 2020 (67) | LXV Konferencja Naukowa, 2019 (58) | LXIV Konferencja Naukowa, 2018 (139) | LXIII Konferencja Naukowa, 2017 (136) | LXII Konferencja Naukowa, 2016 (150) | LXI Konferencja Naukowa, 2015 (145) | LX Konferencja Naukowa, 2014 (190) | LIX Konferencja Naukowa, 2013 (110) | LVIII Konferencja Naukowa, 2012 (168) | LVII Konferencja Naukowa, 2011 (111) | LVI Konferencja Naukowa, 2010 (130) | LV Konferencja Naukowa, 2009 (108) | LIV Konferencja Naukowa, 2008 (161) | LIII Konferencja Naukowa, 2007 (161) | LII Konferencja Naukowa, 2006 (123) | LI Konferencja Naukowa, 2005 (113) | L Konferencja Naukowa, 2004 (165) | XLIX Konferencja Naukowa, 2003 (125) | XLVIII Konferencja Naukowa, 2002 (137) | XLVII Konferencja Naukowa, 2001 (154) | XLVI Konferencja Naukowa, 2000 (140) | XLV Konferencja Naukowa, 1999 (161) | XLIV Konferencja Naukowa, 1998 (140) | XLIII Konferencja Naukowa, 1997 (153) | XLII Konferencja Naukowa, 1996 (164) | XLI Konferencja Naukowa, 1995 (173) | XL Konferencja Naukowa, 1994 (151) | XXXIX Konferencja Naukowa, 1993 (148) | XXXVIII Konferencja Naukowa, 1992 (117) | XXXVII Konferencja Naukowa, 1991 (125) | XXXVI Konferencja Naukowa, 1990 (109) | XXXV Konferencja Naukowa, 1989 (150) | XXXIV Konferencja Naukowa, 1988 (177) | XXXIII Konferencja Naukowa, 1987 (195) | XXXII Konferencja Naukowa, 1986 (190) | XXXI Konferencja Naukowa, 1985 (180) | XXX Konferencja Naukowa, 1984 (143) | XXIX Konferencja Naukowa, 1983 (141) | XXVIII Konferencja Naukowa, 1982 (120) | XXVII Konferencja Naukowa, 1981 (160) | XXVI Konferencja Naukowa, 1980 (169) | XXV Konferencja Naukowa, 1979 (177) | XXIV Konferencja Naukowa, 1978 (143) | XXIII Konferencja Naukowa, 1977 (120) | XXII Konferencja Naukowa, 1976 (143) | XXI Konferencja Naukowa, 1975 (132) | XX Konferencja Naukowa, 1974 (151) | XIX Konferencja Naukowa, 1973 (131) | XVIII Konferencja Naukowa, 1972 (112) | XVII Konferencja Naukowa, 1971 (120) | XVI Konferencja Naukowa, 1970 (116) | XV Konferencja Naukowa, 1969 (75) | XIV Konferencja Naukowa, 1968 (114) | XIII Konferencja Naukowa, 1967 (100) | XII Konferencja Naukowa, 1966 (106) | XI Konferencja Naukowa, 1965 (81) |
| Niepublikowane prace naukowe pracowników PK (1994-2012) (4941) |
|
Typy zasobów
Jednostki PK
Tematyka bazy Historia i Ludzie PK
Opcje
| | Elżbieta Sikora Zastosowanie naturalnych hydrokoloidów w produktach kosmetycznych typ: niepublikowana praca | |
|
|
Wariant tytułu | | Application of natural hydrocolloids in cosmetic products | Rok ukończenia pracy | | 2009 | Jednostka wykonująca | | Politechnika Krakowska Instytut Chemii i Technologii Organicznej |
Rodzaj pracy | | naukowo-badawcza | Klasyfikacja PKT | | [732023] Koniunktury rynku [732000] Rynek światowy [730000] Handel zagraniczny | Słowa kluczowe autorskie | | Hydrokoloidy Kosmetyki Serwatka z mleka Hydrocolloids Cosmetics Cheese whey | Abstrakt | | W kosmetyce hydrokoloidy znalazły zastosowanie jako: regulatory właściwości reologicznych produktów kosmetycznych, składniki stabilizujące emulsje, humektanty zapobiegające wysychaniu kosmetyków, ... więcejW kosmetyce hydrokoloidy znalazły zastosowanie jako: regulatory właściwości reologicznych produktów kosmetycznych, składniki stabilizujące emulsje, humektanty zapobiegające wysychaniu kosmetyków, lepiszcza w pudrach oraz w kremach beztłuszczowych i żelach (galaretach). Naturalne hydrokoloidy dodatkowo wykazują aktywność biologiczną i stanowią cenne składniki nawilżające i odżywce kosmetyków. W ostatnich latach serwatka, stanowiąca odpad w przemyśle mleczarskim, coraz częściej jest traktowana jako wartościowy surowiec do dalszego przerobu. Ze względu na skład chemiczny może stanowić także naturalne źródło cennych składników kosmetycznych, w tym hydrokoloidów (białek). Oprócz działania biologicznego również funkcjonalne właściwości białek serwatkowych takie jak wiązanie wody, tworzenie trwałych pian, właściwości emulgujące zasługują na uwagę. W pracy oceniano właściwości szamponów zawierających różne typy serwatki krowiej. W trakcie badań oznaczono: pH, zdolności pianotwórcze, wskaźnik trwałości piany, napięcie powierzchniowe, zdolność emulgowania tłuszczu. Ponadto badano właściwości reologiczne sporządzonych preparatów. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że serwatka jako surowiec w recepturowaniu kosmetyków do włosów, wpływa na poprawę ich właściwości użytkowych (zagęszcza szampony, poprawia właściwości pianotwórcze i kondycjonujące). |
|