Wyszukiwanie:
|
|
Sortowanie:
|
|
|
Bibliografia Publikacji Pracowników PK (50021) | Inne bazy bibliograficzne (15019) Architektura i Sztuka Krakowa (2298) | Historia i Ludzie PK – baza w przygotowaniu (0) | Konferencje Krynickie - Referaty (7776) LXVII Konferencja Naukowa, 2022 (41) | LXVI Konferencja Naukowa, 2020 (67) | LXV Konferencja Naukowa, 2019 (58) | LXIV Konferencja Naukowa, 2018 (139) | LXIII Konferencja Naukowa, 2017 (136) | LXII Konferencja Naukowa, 2016 (150) | LXI Konferencja Naukowa, 2015 (145) | LX Konferencja Naukowa, 2014 (190) | LIX Konferencja Naukowa, 2013 (110) | LVIII Konferencja Naukowa, 2012 (168) | LVII Konferencja Naukowa, 2011 (111) | LVI Konferencja Naukowa, 2010 (130) | LV Konferencja Naukowa, 2009 (108) | LIV Konferencja Naukowa, 2008 (161) | LIII Konferencja Naukowa, 2007 (161) | LII Konferencja Naukowa, 2006 (123) | LI Konferencja Naukowa, 2005 (113) | L Konferencja Naukowa, 2004 (165) | XLIX Konferencja Naukowa, 2003 (125) | XLVIII Konferencja Naukowa, 2002 (137) | XLVII Konferencja Naukowa, 2001 (154) | XLVI Konferencja Naukowa, 2000 (140) | XLV Konferencja Naukowa, 1999 (161) | XLIV Konferencja Naukowa, 1998 (140) | XLIII Konferencja Naukowa, 1997 (153) | XLII Konferencja Naukowa, 1996 (164) | XLI Konferencja Naukowa, 1995 (173) | XL Konferencja Naukowa, 1994 (151) | XXXIX Konferencja Naukowa, 1993 (148) | XXXVIII Konferencja Naukowa, 1992 (117) | XXXVII Konferencja Naukowa, 1991 (125) | XXXVI Konferencja Naukowa, 1990 (109) | XXXV Konferencja Naukowa, 1989 (150) | XXXIV Konferencja Naukowa, 1988 (177) | XXXIII Konferencja Naukowa, 1987 (195) | XXXII Konferencja Naukowa, 1986 (190) | XXXI Konferencja Naukowa, 1985 (180) | XXX Konferencja Naukowa, 1984 (143) | XXIX Konferencja Naukowa, 1983 (141) | XXVIII Konferencja Naukowa, 1982 (120) | XXVII Konferencja Naukowa, 1981 (160) | XXVI Konferencja Naukowa, 1980 (169) | XXV Konferencja Naukowa, 1979 (177) | XXIV Konferencja Naukowa, 1978 (143) | XXIII Konferencja Naukowa, 1977 (120) | XXII Konferencja Naukowa, 1976 (143) | XXI Konferencja Naukowa, 1975 (132) | XX Konferencja Naukowa, 1974 (151) | XIX Konferencja Naukowa, 1973 (131) | XVIII Konferencja Naukowa, 1972 (112) | XVII Konferencja Naukowa, 1971 (120) | XVI Konferencja Naukowa, 1970 (116) | XV Konferencja Naukowa, 1969 (75) | XIV Konferencja Naukowa, 1968 (114) | XIII Konferencja Naukowa, 1967 (100) | XII Konferencja Naukowa, 1966 (106) | XI Konferencja Naukowa, 1965 (81) |
| Niepublikowane prace naukowe pracowników PK (1994-2012) (4941) |
|
Typy zasobów
Jednostki PK
Tematyka bazy Historia i Ludzie PK
Opcje
|
Wariant tytułu | | Application of whey protein concentrate as a component of wash formulations | Rok ukończenia pracy | | 2010 | Jednostka wykonująca | | Politechnika Krakowska Instytut Chemii i Technologii Organicznej |
Rodzaj pracy | | naukowa | Klasyfikacja PKT | | [793800] Technologia w ogólności. Technologia bez- i małoodpadowa [790000] Zagadnienia ogólne i międzydyscyplinarne nauk stosowanych oraz gałęzi gospodarki narodowej | Słowa kluczowe autorskie | | Kosmetyki Koncentrat białek serwatkowych Cosmetics Whey protein concentrate | Abstrakt | | W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania serwatką, oraz produktami jej przetwarzania, jako funkcjonalnym składnikiem kosmetyków, w tym pojawiają się informacje dotyczące zastosowań ... więcejW ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania serwatką, oraz produktami jej przetwarzania, jako funkcjonalnym składnikiem kosmetyków, w tym pojawiają się informacje dotyczące zastosowań białek serwatkowych. Działanie białek w formulacji kosmetyków do pielęgnacji i oczyszczania skóry i włosów polega na modyfikacji właściwości fizykochemicznych i użytkowych produktów. Oprócz funkcjonalnych właściwości białek serwatkowych takich jak: wiązanie wody, tworzenie trwałych pian i właściwości emulgujące, działanie biologiczne również zasługuje na uwagę. W pracy badano możliwość zastosowania 30% koncentratu białek serwatkowych (WPC) jako składnika płynów do higieny osobistej. Badano wpływ parametrów wprowadzania koncentratu do kompozycji myjących (stężenia, temperatury, czasu dyspergowania) na właściwości fizykochemiczne i użytkowe (pH, właściwości pianotwórcze, napięcie powierzchniowe, lepkość) gotowych produktów. Uzyskane wyniki potwierdziły że sporządzone kompozycje posiadają dobre właściwości użytkowe, a koncentrat białek serwatkowych z mleka krowiego może stanowić funkcjonalny składnik preparatów do higieny osobistej. Recently, cheese whey and its derivatives are considered as interesting materials for cosmetics industry. The role of the whey proteins in the personal hygiene products relies on the modification of its physicochemical and user properties.[...] |
|