Wyszukiwanie:
|
|
Sortowanie:
|
|
|
Bibliografia Publikacji Pracowników PK (50021) | Inne bazy bibliograficzne (15019) Architektura i Sztuka Krakowa (2298) | Historia i Ludzie PK – baza w przygotowaniu (0) | Konferencje Krynickie - Referaty (7776) LXVII Konferencja Naukowa, 2022 (41) | LXVI Konferencja Naukowa, 2020 (67) | LXV Konferencja Naukowa, 2019 (58) | LXIV Konferencja Naukowa, 2018 (139) | LXIII Konferencja Naukowa, 2017 (136) | LXII Konferencja Naukowa, 2016 (150) | LXI Konferencja Naukowa, 2015 (145) | LX Konferencja Naukowa, 2014 (190) | LIX Konferencja Naukowa, 2013 (110) | LVIII Konferencja Naukowa, 2012 (168) | LVII Konferencja Naukowa, 2011 (111) | LVI Konferencja Naukowa, 2010 (130) | LV Konferencja Naukowa, 2009 (108) | LIV Konferencja Naukowa, 2008 (161) | LIII Konferencja Naukowa, 2007 (161) | LII Konferencja Naukowa, 2006 (123) | LI Konferencja Naukowa, 2005 (113) | L Konferencja Naukowa, 2004 (165) | XLIX Konferencja Naukowa, 2003 (125) | XLVIII Konferencja Naukowa, 2002 (137) | XLVII Konferencja Naukowa, 2001 (154) | XLVI Konferencja Naukowa, 2000 (140) | XLV Konferencja Naukowa, 1999 (161) | XLIV Konferencja Naukowa, 1998 (140) | XLIII Konferencja Naukowa, 1997 (153) | XLII Konferencja Naukowa, 1996 (164) | XLI Konferencja Naukowa, 1995 (173) | XL Konferencja Naukowa, 1994 (151) | XXXIX Konferencja Naukowa, 1993 (148) | XXXVIII Konferencja Naukowa, 1992 (117) | XXXVII Konferencja Naukowa, 1991 (125) | XXXVI Konferencja Naukowa, 1990 (109) | XXXV Konferencja Naukowa, 1989 (150) | XXXIV Konferencja Naukowa, 1988 (177) | XXXIII Konferencja Naukowa, 1987 (195) | XXXII Konferencja Naukowa, 1986 (190) | XXXI Konferencja Naukowa, 1985 (180) | XXX Konferencja Naukowa, 1984 (143) | XXIX Konferencja Naukowa, 1983 (141) | XXVIII Konferencja Naukowa, 1982 (120) | XXVII Konferencja Naukowa, 1981 (160) | XXVI Konferencja Naukowa, 1980 (169) | XXV Konferencja Naukowa, 1979 (177) | XXIV Konferencja Naukowa, 1978 (143) | XXIII Konferencja Naukowa, 1977 (120) | XXII Konferencja Naukowa, 1976 (143) | XXI Konferencja Naukowa, 1975 (132) | XX Konferencja Naukowa, 1974 (151) | XIX Konferencja Naukowa, 1973 (131) | XVIII Konferencja Naukowa, 1972 (112) | XVII Konferencja Naukowa, 1971 (120) | XVI Konferencja Naukowa, 1970 (116) | XV Konferencja Naukowa, 1969 (75) | XIV Konferencja Naukowa, 1968 (114) | XIII Konferencja Naukowa, 1967 (100) | XII Konferencja Naukowa, 1966 (106) | XI Konferencja Naukowa, 1965 (81) |
| Niepublikowane prace naukowe pracowników PK (1994-2012) (4941) |
|
Jednostki PK
Opcje
| | Wojtalewicz, Dominika Badania nad oznaczaniem polibromowanych eterów difenylowych w próbkach żywności zawierających tłuszcz : rozprawa doktorska |
|
Promotor | | dr hab. inż. Adam Grochowalski, prof. PK | Tytuł równoległy | | [Determination of polybrominated diphenyl ethers in food samples containing fat] | Miejsce wydania | | Kraków | Data wydania | | 2006 | Język | | polski | Liczba stron | | [2], 113 | Oznaczenie ilustracji | | rys., tab. | Bibliografia (na str.) | | 99-102 | Bibliografia (liczba pozycji) | | 62 | Charakter pracy | | publikacja naukowa | Opis bibliograficzny | | Badania nad oznaczaniem polibromowanych eterów difenylowych w próbkach żywności zawierających tłuszcz : rozprawa doktorska = [Determination of polybrominated diphenyl ethers in food samples containing ... więcejBadania nad oznaczaniem polibromowanych eterów difenylowych w próbkach żywności zawierających tłuszcz : rozprawa doktorska = [Determination of polybrominated diphenyl ethers in food samples containing fat] / Dominika Wojtalewicz. – Kraków, 2006. – [2], 113 k. : rys., tab. – Politechnika Krakowska. Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej. – Promotor: dr hab. inż. Adam Grochowalski, prof. PK. – Bibliogr. 62 poz. |
Klasyfikacja PKT | | [252300] Chemia analityczna [250000] Chemia | Słowa kluczowe | | analiza chromatograficzna, fenole, alkohole aromatyczne, przemysł spożywczy, konserwacja żywności | Abstrakt | | Polibromowane etery difenylowe (PBDE) to grupa związków halogenoorganicznych dodawanych celowo do wielu typów tworzyw sztucznych w celu zmniejszania ich palności. Jak inne halogenoorganiczne zanieczyszczenia ... więcejPolibromowane etery difenylowe (PBDE) to grupa związków halogenoorganicznych dodawanych celowo do wielu typów tworzyw sztucznych w celu zmniejszania ich palności. Jak inne halogenoorganiczne zanieczyszczenia środowiska takie jak: dioksyny, PCB – PBDE wykazują możliwość bioakumukacji w tkankach organizmów żywych oraz szkodliwe działanie na ludzi i zwierzęta. Negatywny wpływ PBDE na zdrowie ludzi jest związana z zaburzaniem wydzielania hormonów. Substancje te są wprowadzane do organizmów żywych w głównej mierze wraz ze spożywanym pokarmem, a jako główne źródło tych substancji podaje się żywność zawierającą duże ilości tłuszczu. W celu oznaczenia tych substancji w żywności dostępnej na polskim rynku, przeprowadzono analizę 8 produktów: masła, jaj, czekolady, tłuszczu wieprzowym i wołowym, oraz w trzech gatunkach ryb: karpiu, łososiu i dorszu. W obrębie każdego z w/w produktów analizie poddano trzy różne produkty pochodzące od różnych producentów. Wszystkie produkty żywnościowe zostały zakupione na terenie Krakowa. W pracy przedstawiono nową metodę trzystopniowego oczyszczania analitów przed analizą chromatograficzną (GC-MS); wykorzystującą membrany półprzepuszczalne, żel krzemionkowy i tlenek glinu. We wszystkich badanych próbkach oznaczono kongenery z grup triBDE do heksaBDE. W największym stężeniu oznaczono kongenery z grup tetraBDE i pentaBDE. Całkowita zawartość tych dwóch grup kongenerów stanowiła około 90% sumarycznej zawartości PBDE w analizowanej żywności.
Polybrominated diphenyl ethers – PBDE – are a group of organohalogen compounds which are added intentionally to many types of plastics in order to reduce their flammability. Like other halogen aromatic ... więcejPolybrominated diphenyl ethers – PBDE – are a group of organohalogen compounds which are added intentionally to many types of plastics in order to reduce their flammability. Like other halogen aromatic compounds, such as dioxins and PCB, PBDE are harmful to humans and animals, and their harmful effect consists in disturbing steroid hormones secretion. The compounds have been found to be introduced to the human organism with food, primarily that which contains large amounts of animal fat. In order to determine the polybrominated diphenyl ethers contents in Polish foodstuffs, chemical analysis was performed on 8 samples of the products: butter, eggs, chocolate, pork fat, beef fat and three kinds of fish: carp, salmon and cod. In each sample type, three different products from three manufacturers were analysed. All the foodstuffs were purchased in Kraków. A new three-stage method of sample purification was developed with the use of the GC-MS technique, using semipermeable membranes, silicagel and aluminium oxide. Congeners from the triBDE to heptaBDE groups were determined in the samples. The highest PBDE contents were obtained for the congeners from the tetraBDE and pentaBDE groups. The total contents of the congeners from both of the groups accounted for 90% of the PBDE contents in the analysed food. |
Jednostka nadająca stopień | | Politechnika Krakowska. Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej |
Link do publikacji | | w Repozytorium Politechniki Krakowskiej | Link do katalogu Biblioteki PK | | przejdź | Kolekcja | | |
|